fredag 25 november 2011
Rocky road cupcakes
Det här har jag pysslat med i eftermiddag. Rocky road är ju sjukt gott som julgodis och jag har länge varit sugen på att testa hur det skulle bli i cupcakeform. När jag fyllde år förra veckan så fick jag Leilas senaste kokbok Hello Cupcake och där fanns ett fantastiskt recept på just Rocky road cupcakes!
Rocky road cupcakes: ca 12 st
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
100 g mörk choklad
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
2 dl salta jordnötter
2 nävar minimarshmallows
2 nävar dumle
Glaze:
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
2 msk honung
200 g mörk choklad
1 msk smör
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Smält smöret, rör i gräddfilen och blanda ned i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Smält chokladen och rör ned. Klicka ut smeten i formar och varva med nötter, dumle och marshmallows. Grädda på 175 grader i ca 15 minuter.
Hacka chokladen. Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta kastrullen av plattan och blanda ned chokladen. Tillsätt smöret. Klicka ut lite glaze i mitten av varje cupcake och dekorera med nötter, dumle och marshmallows.
tisdag 22 november 2011
Rullrån
Rullrån är något av det bästa jag vet i kakväg. Jag vet inte riktigt varför, för dom smakar ju inte särskilt mycket. Kanske beror det på att det knastrar så härligt när man äter dom? Tyvärr så äger jag inget rullrånsjärn och det är något jag gärna skulle vilja ändra på. Jag har dock inte hittat några bra kandidater hittills. Det finns ju några moderna varianter men jag vill köra old school. Jag får helt enkelt fortsätta mitt letande.
Dammsugare och tryffel
Förra veckan gjorde jag en sats med dammsugare, men istället för vanlig fyllning använde jag en chokladtryffel. Det en omedelbar succé på fikabordet. Ett tips är att göra dammsugarna rätt små för dom blir riktigt mastiga. Till jul tror jag att det skulle vara tjusigt att använda röd marsipan och servera dammsugarna som små julgodisar. Jag använde för övrigt samma chokladtryffel som fyllning i mina cupcakes.
Chokladtryffel:
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 msk honung
50 g smör
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och honung och häll den varma blandningen över chokladen. Tillsätt smöret och rör om till en slät och blank smet. Låt stå i kylen över natten. Ta fram ca 2 timmar innan användning.
Chokladtryffel:
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 msk honung
50 g smör
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och honung och häll den varma blandningen över chokladen. Tillsätt smöret och rör om till en slät och blank smet. Låt stå i kylen över natten. Ta fram ca 2 timmar innan användning.
fredag 18 november 2011
Birthday Cupcakes
Här är en bild på mina Birthday Cupcakes. Chokladcupcakes fyllda med mörk chokladtryffel och toppade med hallonfrosting.
Just den här frostingen är en av mina största favoriter. Fantastiskt krämig och smakrik och alldeles lagom söt. Den passar perfekt till chokladcupcakes.
Receptet på den mörka chokladtryffeln kommer i nästa inlägg!
tisdag 15 november 2011
Biskvier med kanel
Här har vi haft kalas de senaste dagarna och en av sorterna som fanns på kakfatet den här gången var kanelbiskvier. Jag hade först tänkt köra på vanliga klassiska biskvier, men så råkade jag få syn på kanelburken och då fanns det ingen återvändo...Gott blev det i alla fall. Lite julkänsla nästan, så det kanske blir en favorit i repris under december.
Minibiskvier med kanelsmak: ca 25 st
200 g mandelmassa
1/2 dl strösocker
1 äggvita
Smörkräm:
100 g mjukt smör
knappt 4 dl florsocker
1 1/2 tsk kanel
50 g mörk choklad
Garnering:
200 g mörk choklad
Riv mandelmassan fint och blanda med socker och äggvita. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små kakor stora som femkronor på en plåt. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
Smält chokladen och låt svalna något. Vispa smör, florsocker och kanel krämigt. Häll ned chokladen och blanda ordentligt. Bred smörkrämen på mandelkakorna och ställ sedan in dom i kylskåpet i ca 30 minuter.
Smält chokladen och doppa kakorna. Låt stelna.
måndag 7 november 2011
Brookies
Igår premiärbakade jag Brookies - lite cookie, lite brownie. Mycket gott! Dom smakar som cookies men har samma konsistens som brownies. Det finns många olika varianter men just det här receptet är baserat på ett recept från Bakerella.
Brookies: ca 35 st
6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
150 g mjukt smör
450 g ljust muscovadosocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
300 g chokladchips
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och muscovadosocker krämigt och tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och de torra ingredienserna. Blanda ned chokladbitarna. Bred ut smeten i en liten långpanna med bakplåtspapper och grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något och skär i rutor.
Brookies: ca 35 st
6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
150 g mjukt smör
450 g ljust muscovadosocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
300 g chokladchips
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och muscovadosocker krämigt och tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och de torra ingredienserna. Blanda ned chokladbitarna. Bred ut smeten i en liten långpanna med bakplåtspapper och grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något och skär i rutor.
onsdag 2 november 2011
Blåbärspaj
Ikväll blev det paj. Blåbärspaj med vaniljsmak!
Blåbär- och vaniljpaj:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
3-4 dl blåbär
Blanda 1 dl socker med mjölet, tillsätt smöret och finfördela med fingrarna till en smulig massa.
Blanda creme fraiche, 1/2 dl socker och vaniljsocker. Häll blandningen i en ugnsfast form. Strö över blåbären. Fördela smulorna över bären och grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera med lite grädde.
Blåbär- och vaniljpaj:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
3-4 dl blåbär
Blanda 1 dl socker med mjölet, tillsätt smöret och finfördela med fingrarna till en smulig massa.
Blanda creme fraiche, 1/2 dl socker och vaniljsocker. Häll blandningen i en ugnsfast form. Strö över blåbären. Fördela smulorna över bären och grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera med lite grädde.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)