söndag 26 juni 2011

Jordgubbscheesecake

Jag tycker att det är lite elakt att den personen som inte drack en droppe på midsommarafton var den som mådde sämst dagen efter...Orsaken var en otrevlig liten vän som heter Migrän. Men nu är jag på benen igen!

Här är några bilder på den efterrätt som jag bjöd på. En alldeles fantastiskt god jordgubbscheesecake. Det här receptet hittade jag i senaste numret av Hembakat och jag rekommenderar verkligen att ni testar det. En riktigt somrig favorit!




Jordgubbscheesecake:

Botten:
12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
350 g jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
200 g philadelphia
200 g jordgubbar i bitar

Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten under några minuter. Ta upp och krama ur vattnet. Smält bladen på svag värme i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten.

Mixa 350 g jordgubbar tillsammans med sockret och blanda ned det smälta gelatinet. Tillsätt philadelphian och blanda ordentligt. Vispa grädden och vänd försiktigt ned i smeten. Blanda ned jordgubbsbitarna och häll upp smeten i formen. Låt kakan stå i frysen i 5 timmar och ta ut den ca 30 min innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

Väluppfostrad som jag är så tittar jag in och önskar er alla en Glad Midsommar! Seså, ut i regnet med er och njut av denna härliga högtid!

onsdag 22 juni 2011

Havrerutor med kanel

Här dyker jag upp alldeles oannonserat! Men jag kommer med ett nytt recept så det kanske går bra ändå...?

Den här gången handlar det om en mjuk kaka med lite härligt fras på toppen. Jag tycker att dessa rutor påminner lite om kanelbullar, men de går betydligt snabbare att baka och man slipper allt jäsande och kavlande. Vill man variera smaken lite så kan man blanda ned några skivade äpplen i smeten. Mycket gott!



Havrerutor med kanel: ca 25 st
100 g mjukt smör
3 dl strösocker
1 ägg
3 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Fyllning:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
4 tsk kanel

Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt sedan ägget under fortsatt vispning. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ned i smeten, lite i taget, varvat med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen, den ska påminna lite om smulpaj i konsistensen. Fördela fyllningen över kaksmeten och grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor.

tisdag 21 juni 2011

Kall kycklingpaj


Den här kycklingpajen är en av mina stora sommarfavoriter! Det är en perfekt lunch eller middag en varm sommardag. Eftersom pajen ska ätas kall så kan man förbereda den långt i förväg och jag tycker nog att den blir allra godast om den får stå och gotta till sig ett tag. Den här kycklingpajen är ett populärt inslag på buffébordet och den brukar gå åt i rasande fart.

Kall kycklingpaj:
Pajdeg:
1 kokt potatis
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 dl hackat äpple
1 tsk curry
2 krm salt

Garnering:
1 grillad kyckling i bitar
Paprika av valfri sort
Ett gäng vindruvor eller oliver

Börja med att knåda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck sedan ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Låt kallna helt.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och bred ut i botten av pajskalet. Lägg på kycklingen så att det täcker hela formen och garnera med paprika och vindruvor/oliver.

torsdag 16 juni 2011

En gul traktortårta

Nu har jag adopterat bort min senaste tårta. Jag tror att den kommer att trivas bra i sitt nya hem, synd bara att livslängden på en tårta inte direkt är något att skryta med. Jag hade ju som sagt inte så mycket tid på mig att färdigställa tårtan och jag var lite rädd att att sp:n inte skulle räcka men det gick bara bra! Inga större missöden, annars brukar ju det vara standard när man är lite halvstressad.

Den här tårtan är gjord på ljusa bottnar och den är fylld med hallongrädde och tobleronefluff. Den spacklades med Smbc och täcktes med hemmagjord sugarpaste. Även dekorationerna är gjorda i sugarpaste så dom går att äta om man skulle vilja det.


onsdag 15 juni 2011

It's gonna be a long night

Jag har precis tagit ut en tårtbotten ur ugnen och nu sitter jag och väntar på att den ska svalna så att jag kan börja fylla den. Jag fick nämligen en beställning på en traktortårta i morse och den ska vara klar för avhämtning imorgon, så jag har lite att stå i...Det blir en lite annorlunda traktor den här gången, lite mindre och lite gulare kan man säga. Jag visar bilder imorgon. Förhoppningsvis blir tårtan bra, mitt enda orosmoln är att jag ska bli alldeles för trött när jag ska göra klart den och råka somna i sugarpasten. Nä, back to work som man ju brukar säga i utlandet! Vi hörs imorgon igen!

tisdag 14 juni 2011

Polly Cupcakes


Vi fortsätter att botanisera oss igenom kakfatet och näst på tur är dessa minicupcakes med Polly. Jag använde mig av samma recept som när jag gjorde Dumlecupcakes men surprise, surprise - jag bytte ut Dumlen mot Polly! Har ni hört så tokigt?! För att det inte skulle bli alldeles för sött så gjorde jag en mörk cream cheese frosting som jag spritsade på kakorna. Nu snackar vi riktigt mörk och bitter. Det blev en bra kombination.

Mörk Cream Cheese Frosting:
150 g mörk choklad (70%)
200 g philadelphia
ev. lite florsocker

Smält chokladen och låt svalna lite. Rör philadelphian så att den blir krämig i konsistensen och blanda sedan ned chokladen. Tillsätt ev. lite florsocker om frostingen känns för bitter.

måndag 13 juni 2011

Minimacarons

Jag använde mig av ett nytt recept när jag bakade dessa macarons och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet. Inte en endaste liten spricka i kakorna. Jag har prövat en del olika recept förut men aldrig riktigt känt mig helt överens med slutresultatet, men nu har jag som sagt hittat det recept som jag kommer att använda i framtiden.

Alla mått står i gram så en hushållsvåg är att rekommendera, men jag har även skrivit ut måtten i dl. Själv föredrar jag att väga mina ingredienser istället för att använda mått eftersom bakning ju är en kemisk process som inte tål så mycket höftande hit och dit. Det gäller ju inte alla kakor, men just macarons är väldigt känsliga så det är viktigt att det blir exakta mått.


Macarons: ca 25 st
70 g äggvita (½ dl)
30 g strösocker (2 msk)
70 g florsocker (1 dl)
95 g finmalen mandel (2 dl)
95 g florsocker (1 ½ dl)

Vispa äggvitan till en fast maräng och tillsätt sedan strösockret med 70 g av florsockret och fortsätt vispa tills allt har blandats ordentligt. Vänd försiktigt ned mandeln och resterande florsocker och rör om tills smeten blivit jämn och fin. Färga ev. smeten med några droppar karamellfärg eller pastafärg. Spritsa ut små kakor på en plåt och låt stå och vila i ca 30 minuter. Grädda på 155 grader i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning t.ex smörkräm eller ganache.

söndag 12 juni 2011

Kakfatet


Jag har ju bara visat bilder på tårtan hittills så nu tänkte jag visa resten av kakfatet. Jag försökte köra på mini-tema den här gången eftersom det brukar bli så drygt att få i sig en tårtbit efter att man har tryckt i sig många kakor innan.

Längs ned på fatet är det minicupcakes med Polly och mörk chokladfrosting. På det mittersta fatet ligger det några bondkakor och kolakakor och överst har vi Cake Balls och minimacarons. Jag lägger upp några bättre bilder under morgondagen och om jag känner mig snäll kanske det även dyker upp ett recept. Men det återstår att se...

lördag 11 juni 2011

Hög och fin tårtbotten

Här kommer receptet på tårtbotten till traktortårtan. Eftersom receptet innehåller så många ägg så blir kakan riktigt hög och fin, inte så kompakt som vissa tårtbottnar kan bli.



Ljus tårtbotten:
5 medelstora ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt ljust och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i en smord springform och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

torsdag 9 juni 2011

Traktortårta


Så här såg tårtan ut när den var färdig. Pappa blev väldigt glad över sin traktor. Själva tårtan bestod av ljusa bottnar med hallonmousse och tobleronefluff. Den spacklades med grädde och fodrades med smörkräm och täcktes med hemmagjord sugarpaste. Alla dekorationer är också gjorda i sugarpaste.

Receptet jag använde till att göra tårtbotten är verkligen superbra! Kakan blir riktigt hög och fluffig (och god, såklart). Jag lägger ut det lite senare.

A tractor and another tractor

Här kommer några bilder på traktorn som jag gjorde till min pappas tårta. Jag hade egentligen tänkt göra en annan modell, en bandgrävare eftersom det skulle bli enklare, men jag ändrade mig och gjorde en med hjul istället. Varför göra det lätt för sig...?

Det tog ett tag att bli färdig, men det var kul att hålla på. Resultatet blev väl ganska okej, men p.g.a en bråkig sugarpaste blev det inte riktigt som jag hade tänkt. Jag använde Dr Oetkers sockerpasta som jag köpte på Ica och den var verkligen inte gjord för att göra figurer med, trots att det stod på förpackningen att den skulle funka. Alldeles för kladdig och tung och det tog väldigt lång tid innan den började stelna. Däremot var det inget fel på smaken och jag tror säkert att den är riktigt bra till att täcka tårtor med, men som sagt, använd den inte till att göra figurer!


tisdag 7 juni 2011

Bondkakor


Även om det är himla kul att baka nya modernare typer av kakor så får man inte glömma bort dom lite äldre, mer klassiska kakorna. Som bondkakor t.ex. Jag tycker om att variera min bakning så att det inte blir samma sorter hela tiden, det blir ju ganska enformigt då. När jag bakar till olika kalas och tillställningar försöker jag att anpassa kakorna till personen som ska ha dom. Ibland blir det lite knepigt men det brukar uppskattas att det ligger lite tanke bakom.

Bondkakor: ca 70 st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk kallt vatten
50 g grovhackad mandel
200 g mjukt smör

Blanda bikarbonaten med vattnet. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en jämn deg (det funkar bra att använda elvispen). Dela degen i två delar och forma till rullar, ca 4 cm i diameter. Täck rullarna med plastfolie och lägg in i kylen tills dom har blivit hårda (ca 2 timmar). Skär 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 6-7 minuter.

söndag 5 juni 2011

Lördagens Cupcakes

Den här helgen har jag ägnat mig åt en hel del bakning. Som jag tidigare nämnde så fyller min far år om några dagar och jag tänkte samla pluspoäng genom att baka lite födelsedagsfika till honom. Han gillar hårda kakor och framförallt bondkakor så jag har självklart bakat ett gäng sådana. Sen har jag även bakat kolakakor och mini-macarons. Det som återstår är Cake Balls och en tårta, men det får bli ett senare bekymmer för nu tänker jag göra absolut ingenting en stund.

Igårkväll tyckte jag att vi förtjänade någon sorts efterrätt och den här gången fick det bli cupcakes med vanilj- och hallonsmak. Dom var väldigt goda och smakade som minitårtor. Det är vaniljcupcakes med vaniljfyllning och Whipped Cream Cheese Frosting med hallonsmak. Strösslet på toppen är från Dr Oetkers sommarströsselmix.

onsdag 1 juni 2011

En snell hest...


Här kommer en bild på min senaste sugarpaste-figur. Det är meningen att det ska se ut som någon sorts häst, men jag vet inte riktigt...Vi kan väl låtsas att det är en häst. En fantasi-häst.

Härnäst ska jag ge mig på ett lite svårare projekt. Min gode far fyller år nästa vecka och jag tänkte baka lite åt honom, bl.a en tårta. Eftersom han jobbar med grävmaskiner tänkte jag försöka göra någon form av traktor att dekorera tårtan med. Inte för att det kanske säger er så mycket, men jag funderar på att göra en Kobelco eller en Hitachi för jag tror att det blir enklast. Vi får se hur det hela slutar, men jag ska i alla fall göra ett seriöst försök!