fredag 21 januari 2011

Chokladsemlor!



Om man tar något som är gott och tillsätter choklad så blir det alltid succé. Semlor t.ex är ju jättegott, men om man tillsätter lite kakao i degen och fyller dom med mörk choklad så blir det ännu godare! Vissa kan tycka att semlorna är heliga och inte bör experimenteras med, men är man lite nyfiken av sig så tycker jag att man definitivt bör prova. Man blir inte besviken. Jag har nästan helt övergått till chokladsemlor på senare år och de fikagäster som är lite tveksamma till en början brukar ändra sig ganska omgående...

Chokladsemlor: ca 12 st
Bulldeg:
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
390 g mjöl (6 ½ dl)
3/4 dl strösocker

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
Inkråm från bullarna
En skvätt vispgrädde

Chokladgrädde:
3 ½ dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Blanda vaniljsocker, kakao, salt och mjöl och rör ned i bunken. Tillsätt sockret och knåda ordentligt (ca 10 min). Låt degen jäsa på en varm plats i 45 minuter. Rulla degen till 12 bullar och låt jäsa på bakplåten i ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Riv mandelmassan fint och finhacka chokladen. Skär upp ett lock på semlorna och gröp ur inkråmet. Blanda allt i en bunke och tillsätt en skvätt vispgrädde. Fyll semlorna.

Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker. Spritsa lite grädde på varje bulle och lägg tillbaka locket. Pudra lite kakao eller florsocker på toppen.

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen som något som måste provas, trots att jag är en av dom som tycker semlor är heliga. Det såg helt enkelt för gott ut för att låta bli!

    SvaraRadera
  2. Du kan ju baka både vanliga semlor och chokladsemlor, så kanske det känns lite bättre :)

    SvaraRadera